Страници

понеделник, 7 септември 2015 г.

Кога трябва да сменим работните обувки?



Основното предназначение на работните обувки е да осигурят защита на краката ви по време на работа. Много често това са най-удобните ни обувки, които носим през по-голямата част от деня. Поддръжката и навременната подмяна на работните обувки намалява рисковете от инциденти и нараняване. Кога е време да се разделите с любимите си обувки?

Следвайте правилото – ако имате съмнение, че обувките не защитават краката ви достатъчно добре, сменете ги с нови. Не е нужно да изчаквате докато обувките са напълно износени и скъсани, за да ги изхвърлите. Повредените обувки не могат да осигурят предпазване от наранявания както здравите модели. Работното облекло трябва да е здраво, надеждно и удобно за носене и работа.

Как да прецените дали обувките трябва да се сменят?

-    Проверете подметките за следи от износвания и пукнатини. Това е особено важно за работни обувки с покритие срещу химикали, киселини и абразивни вещества. Ако забележите следи от износване, които нарушават целостта на обувката е време да ги смените.
-    Пропускане на вода – ако работните ви обувки пропускат вода, това е знак, че трябва да ги смените.
-    Дупки и прокъсвания
-    Висящи парчета от обувките са сигурен знак, че е време да си набавите нови
-    Възрастта на обувките – обувки, които носите повече от 1 година трябва да се подменят

В някои случаи повредите на обувките са частични и подлежат на поправка. Например, при повреждане на стелката, тя може да се замени с нова. Подметките на много модели също подлежат на поправка особено ако се вземат мерки преди следите от износване да са значителни.

Правилното съхранение и поддръжката на обувките удължава живота им. Може да използвате препоръчани продукти за полиране, в зависимост от материалите, от които са изработени обувките, като кожа. Сред задължителните грижи за поддръжка здравината на работното облекло е старателното почистване.

Специалистите съветват да използвате поне два чифта работни обувки, които да сменяте често.

Няма коментари:

Публикуване на коментар