Страници

понеделник, 18 февруари 2013 г.

Вкусът На Кафето В Различни Краища На Света



Водата е най-разпространената напитка по света, а кафето е веднага след нея по популярност. Тази ободряваща тъмнокафява напитка е открита през 9 век в Етиопия, когато според легендите, козар забелязал, че иначе летаргичните кози в стадото му бързо се оживяват, след като дъвчат червените плодове на вечнозеленото дърво на кафето. Козарят занесъл плодовете при местен знахар, който приготвил първата напитка кафе. Качествата и вкусът на кафето бързо спомогнали за неговото разпространение.



Според историята, арабите били първите, които успели да култивират дърветата с желаните плодове и се научили да приготвят кафето по различни начини – изпичали и варели зърната. В арабския свят то било наричано „виното на Исляма”. През първите години, в които кафето било представено в християнския свят, хората го приемали като „черно горчиво творение на Сатаната”. Папа Клемент VІІІ през 16 век обаче не споделял това мнение и не позволил забраната над кафето в Европа.


През вековете били направени много опити за забрана на черната напитка в различни страни по света - през 16 век, в Мека, в Османската империя; В Европа - Чарлз ІІ искал да забрани кафето, защото се страхувал от заговори за преврат, сред хората събиращи се в кафенетата, а Фридрих ІІ в Прусия се опитал да ограничи търговията с кафе за да увеличи консумацията на бира сред населението. В нито една държава ограничаването на кафето не проработило за дълго. Днес, тази любима напитка е част от ежедневието на милиарди хора по света.
В някои култури, пиенето на кафе все още е обвързано с ритуали и религии. В Етиопия и Близкия Изток, както и в някои държави в Източна Европа, приготвянето на кафето включва внимателно изпичане на плодовете в специален съд и смилане на охладените зърна на фин прах. Напитката се приготвя с прибавяне на вода, захар и някои подправки, като кардамон, канела и карамфил, след което се затопля до почти завираща температура.


В различните култури, сервирането на кафето включва различни обичаи. В Етиопия например, напитката се приготвя в традиционен восъчен съд и се налива в малки чашки. В Турция, кафето се сервира в каничка за кафе – ибрик.
Освен като ободряваща напитка, кафето се използва и за гадаене на бъдещето. За целта, керамичните чашки за сервиране се обръщат, след като кафето се изпие и бъдещето се гадае по рисунъка, оставен от утайката.


Италианците пият кафето на един дъх. Еспресото е сред най-предпочитаните им напитки, която може да се пие през целия ден. Французите предпочитат кафето с мляко или сметана, в комбинация с вкусна закуска от кроасани и сладкиши. Скандинавците и датчаните също харесват комбинацията от кафе и мляко. В Австрия, пиенето на кафе е не само удоволствие, но и прекрасен повод за социални контакти. Столицата Виена е дом на най-приветливите кафенета на открито, където вкусната напитка се консумира в комбинация с традиционния сладкиш Сахер. В Германия и Бразилия, кафето е преди всичко сутрешна напитка и ободряваща глъдка свежест преди вечеря. В Мексико, кафето се смила със сурова захар и се консумира с пръчица канела. В САЩ се консумират най-големи количества кафе, през целия ден и  в много различни вариации – предимно еспресо.



Ирландското кафе е познато по цял свят – в него се добавя ирландско уиски и захар. В Япония, кафето често се пие с мляко и сметана. Все по-популярно става „кафето в кутия” сред японците, което е готово за директна консумация. През лятото се предлага в специални изстудяващи автомати за храни и напитки, а през зимата – в затоплящи такива.



Няма коментари:

Публикуване на коментар